click fraud detection
  • ua
  • en
  • it
  • ro
Нові нормативи на ринку вікон та дверей: 305 Регламент і ДСТУ EN 14351 10.06.2021

Нові нормативи на ринку вікон та дверей: 305 Регламент і ДСТУ EN 14351

Наразі в Україні проводиться гармонізація будівельних норм зі стандартами ЄС. Вже зараз прийнято низку нормативних документів, які докорінно змінюють правила регулювання у галузі вікон та дверей.

305 РЕГЛАМЕНТ

У вересні 2020 року український уряд ухвалив Закон «Про надання будівельної продукції на ринку». Фактично закон прописує впровадження в Україні «305-го регламенту» — документу, який регулює будівельні матеріали в Європі. Тепер — точніше, з січня 2023 року — ці європейські принципи регулювання, зокрема щодо вікон і дверей, стануть обов’язковими і в Україні.

Навіщо ці зміни?

Віднині у нормативах вимоги будуть висуватись до споживчих властивостей вікон та дверей, а не до їх технічних характеристик, як це було раніше. Якщо колишній ДСТУ вимагав використовувати армування товщиною не менше 1,5 мм, це не було запорукою того, що таке вікно належним чином функціонуватиме у будь-якій будівлі, на будь-якому поверсі, за будь-яких погодних умов. Нові стандарти зроблять вимоги до конструкцій більш об’єктивними і гнучкими.

ДСТУ EN 14351

В той же час, для вікон і дверей розробили та ухвалили новий національний стандарт ДСТУ EN 14351 — аналог європейського стандарту EN. Він вже вступив у силу з 1 лютого 2021 року.

Вивчаємо цей стандарт і бачимо наступні вимоги до виробників вікон і дверей.

1. Декларація

Виробник має складати декларацію показників під час введення продукції в обіг. Всього в ДСТУ вказано 20 властивостей вікон та дверей, проте не всі вони обов’язкові для декларування. Найбільш суттєвими властивостями вважаються:

  • Повітропроникність
  • Водонепроникність
  • Опір вітровому навантаженню
  • Несуча здатність пристроїв безпеки
  • Сонячний фактор
  • Пропускання світла
  • Небезпечні речовини
  • Звукоізоляція
  • Теплопровідність

Декларації з цими даними виробник надаватиме з кожною партією продукції та додаватиме в єдину систему електронних декларацій.

2. Знак відповідності

Виробник матиме маркувати продукцію знаком відповідності — українським аналогом знаку СЕ. Цей знак буде наноситись безпосередньо на конструкцію й дублюватиме інформацію про ключові властивості, зазначені в декларації.

3. Контроль та випробування

Також необхідно запровадити виробничий контроль якості на підприємстві і проводити початкові типові випробування продукції. Щодо випробувань є альтернатива – виробник може використати результати випробувань, проведені системодавцем (так звані каскадні ПТВ).
На перший погляд, не все так вже й складно. Але на підготовку та реалізацію усіх цих нововведень залишається менше двох років.
Отож, підготовку треба починати вже зараз. Звертайтесь до фахівців лабораторії віконної техніки «МІРОПЛАСТ» та проводьте випробування власних конструкцій на сертифікованому в Європі стенді WINDOORTESTER. Дізнайтесь вже зараз, чи будуть ваші вікна конкурентоспроможними на ринку із введенням нових нормативів. Будьте на крок попереду!

(2 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...
Всі статті

Інші статті

Металевий кутик фальца стулки для систем WDS 76
Металевий кутик фальца стулки для систем WDS 76

ТМ WDS продовжує розширювати можливості нових систем WDS 76 з огляду на досвід віконної галузі. Одне з нових рішень –...

Чому ПВХ-двері – ідеальне рішення для вхідної групи в будинок
Чому ПВХ-двері – ідеальне рішення для вхідної групи в будинок

Вхідні двері з ПВХ мають ряд суттєвих користувацьких переваг, про які ми докладніше розповімо далі. 1. Широкі можливості в дизайні...

WDS Challenge повертається!
WDS Challenge повертається!

5 лютого стартувала акція для дилерів WDS Challenge 4.0. Період проведення акції: з 05 по 29 лютого 2024 Механіка: За...

Всі статті
Профільні системи WDS - Інвестиція в комфорт!
49051
вул. Курсантська 10
м. Дніпро
Україна
logo sile ☎: (067) 568-06-99 ☎: 0 800 505 304 ✉: info@wds.ua https://www.facebook.com/WDS.UA/ https://youtube.com/channel/UCz8_fq9IcMvjXug_RM5m3dQ