Вікна WDS

З чого складається металопластикове вікно?

Металопластикове вікно — це конструкція, що стала вже звичною для більшості наших співвітчизників, але далеко не всі знають, як саме вікно влаштоване (і це справедливо навіть для тих, у кого такі вікна стоять в будинках або квартирах). Давайте розберемо, з яких саме елементів складається вікно.

Профільна система

Вікно називають металопластиковим, тому що його каркас виготовлений з пластикового профілю з металевим армуванням. Саме пластиковий профіль з армуванням відповідає за механічні характеристики вікна (міцність, жорсткість, стійкість до деформацій), а також — за теплотехнічні показники.

Пластиковий профіль виробляють з ПВХ (полівінілхлориду). Він може бути:

З профілів роблять такі елементи вікна:

Крім рам, стулок і імпостів, в конструкцію вікна також входять штапики — легкі пластикові профілі, що фіксують склопакет в рамі або стулці. Якщо ж широку раму потрібно розділити на кілька частин, але при цьому забезпечити широкий отвір при відкриванні — замість імпоста встановлюють спеціальний штульповий профіль, який кріпиться на одній із стулок.

Всі профілі, що використовуються для виробництва елементів вікна, мають багатокамерну структуру. Розділення внутрішнього простору на камери підвищує механічну міцність конструкції, а також знижує її теплопровідність — теплопередача між ізольованими камерами значно ускладнюється. Зазвичай, чим більше камер — тим теплішим і міцнішим є профіль.

Армування

Всередині пластикового профілю закріплюється металевий профіль — армування:

Окрім товщини металу, на міцність армування впливає його конфігурація. Чим більше ребер жорсткості на профілі, тим міцнішою буде сама конструкція. За конфігурацією армування може бути Г-подібним, П-подібним або замкнутим (квадратне, трапецієвидне).

Склопакети

У раму або стулку металопластикового вікна встановлюється заповнення — конструкція, яка перекриває весь отвір. В якості заповнення зазвичай використовуються склопакети.

Склопакет — це конструкція з 2 або більше стекол, герметично з’єднаних дистанційною рамкою:

По периметру склопакет обробляють герметиком. Для герметизації використовують засоби, що повільно полімеризуються і зберігають еластичність протягом тривалого часу.

Додаткові можливості склопакетів

Склопакет може займати до 80% площі всього вікна, тому саме від нього багато в чому залежать функціональні можливості всієї конструкції. Використання скла з додатковими можливостями дозволяє створювати склопакети:

Крім того, в окрему групу варто виділити декоративні склопакети. В них використовується тоноване плівкою скло, скло, забарвлене в масі, структурне скло і т. ін. До популярних технологій декорування склопакетів також відносять друк ультрафіолетовими чорнилом і піскоструминне нанесення малюнків.

Фурнітура

Фурнітура — це комплекс деталей, що відповідають за відкриття віконної стулки в різних режимах, а також за її закривання і притиск до рами в закритому положенні. Фурнітура включає петлі, що приєднують стулку до рами, обв’язку стулки, відповідні планки (зачепи) на рамі і додаткові елементи. Для керування фурнітурним механізмом металопластикового вікна використовується ручка.

Залежно від того, як працює основна частина фурнітури, стулка може бути:

Вибір фурнітури обумовлений в першу чергу завданнями, які вона має вирішувати.

Додаткові можливості фурнітури

Крім власне відкривання і закривання, фурнітурний комплекс можна використовувати для вирішення інших завдань. Для цього в обв’язку додають додаткові елементи. Прикладами таких елементів можуть служити:

Крім того, в комплект фурнітури можна додавати протизламні елементи. Це відповідні планки Н-подібної форми, грибоподібні (а не циліндричні) запірні цапфи, а також пластини проти висвердлювання замка. Всі ці елементи вирішують одну задачу — захист стулки від спроб силового зламу при несанкціонованому проникненні.

Як бачите, конструкція металопластикового вікна досить складна. З іншого боку, модульна конструкція і великий перелік комплектуючих дають можливість зібрати конструкцію, характеристики якого забезпечують максимально ефективне виконання покладених на неї функцій — енергозбереження, звукоізоляції, сонцезахисту і безпеки.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».