Вікна WDS

Встановлення пластикових вікон у дерев’яному будинку за всіма правилами

Через особливості деформації зрубів та каркасних конструкцій встановлення пластикових вікон у дерев’яному будинку може бути вирішене достатньо якісно лише майстрами з високою кваліфікацією. А все через те, що будівлі з натуральної деревини відрізняються від цегляних і бетонних в першу чергу більшою рухливістю — і це потрібно враховувати при проектуванні і монтажі металопластикових вікон.

Монтувати металопластикові конструкції у будинку з дерева можна — але при цьому слід взяти до уваги всі фактори, що будуть визначати поведінку вікна після встановлення. Дотримання правил монтажу вікон тут вкрай важливе, тому що наслідки помилок проявляться майже відразу і будуть дуже помітними.

Демонтаж старих вікон у дерев’яному будинку

Якщо мова йде про новобудову, то демонтувати нічого не треба. А ось у будівлі, яка вже експлуатується, швидше за все, стоять старі дерев’яні рами — тому починається встановлення вікон у дерев’яному будинку з демонтажу старих конструкцій.

Демонтаж таких вікон зазвичай не викликає складнощів:

Можливість збереження рам залежить від того, як саме їх були закріплено. Зазвичай кріплення дозволяє витягти дерев’яну раму з обсади, не пошкодивши її. Якщо ж не виходить — раму вікна розпилюють в декількох місцях і витягають.

Обсада для вікон в дерев’яному будинку

Перш ніж вставити вікна у дерев’яний будинок, потрібно підготувати отвори. Це завдання є в рази складнішим, ніж при монтажі пластикових вікон у будівлю з цегли або бетону: безпосередньо кріпити раму до краю зрубу з колоди або бруса не можна. Конструкція з натуральної деревини схильна до різних деформацій, пов’язаних зі змінами температури і вологості — тому закріплене вікно буде постійно зміщуватися у віконному отворі. Ні про яку герметичність та теплоізоляцію і мови не йтиме.

Для встановлення вікна у проріз зрубу з бруса або колоди обов’язково встановлюється допоміжна конструкція — обсада або окосячка:

Кріплення вікна у віконному отворі дерев’яного будинку

Монтаж пластикових вікон у дерев’яному будинку виконується за наступним алгоритмом:

Зверніть увагу! зазвичай для встановлення підвіконня по краях дерев’яного короба по периметру отвору роблять вирубки. Це дає можливість завести краї підвіконня за отвір, зафіксувати його та уникнути зсуву підвіконної дошки в подальшому.

Облаштування монтажного шва при встановленні пластикового вікна

Правильне встановлення пластикових вікон у приватному будинку з колоди або бруса припускає облаштування монтажного шва з використанням паропроникних і пароізоляційних монтажних стрічок. При цьому монтажні стрічки наклеюють на раму вікна ще при підготовці до встановлення: це полегшує роботу майстрів і дозволяє зекономити час.

Зазор між віконною рамою і обсадою вікна заповнюють поліуретановою піною, що самостійно розширюється. При цьому:

Після заповнення шва монтажною піною з боку приміщення його перекривають пароізоляційною монтажною стрічкою. Край стрічки фіксуються на профілі і на віконній обсаді.

Усадка дерев’яного будинку

Ключовий фактор, який враховують при встановленні пластикового вікна у дерев’яний будинок — його усадка. Чим вищою є вологість деревини, з якої споруджено будинок, і чим менше часу пройшло з моменту складання зрубу, тим сильнішою буде лінійна деформація стін. При використанні клеєного бруса камерної сушки усадка зрубу буде мінімальною — але і в цьому випадку нехтувати правилами монтажу не слід.

Рекомендацій тут декілька:

Все це — аргументи на користь того, щоб доручати монтаж пластикових вікон в дерев’яному будинку майстрам з високою кваліфікацією. І ще одна обов’язкова вимога — знання специфіки саме дерев’яних будинків: навички встановлення вікон у будинку з цегли і бетону тут стануть в нагоді не в повному обсязі. Більш того — дотримання деяких правил може навіть зашкодити!

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних та дверних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».