Вікна WDS

Що робити, якщо у склопакеті з’явилася тріщина

Поява тріщини на склопакеті — ситуація, безумовно, неприємна. Для склопакета дуже важливою є герметичність, тому скло з тріщиною зводить нанівець практично всі переваги такої конструкції.

Чому у склопакетах утворюються тріщини, і що можна зробити в такій ситуації — розглянемо в нашій статті.

Причини появи тріщин в склопакеті

Найпоширеніша причина появи тріщин в склопакеті — це механічні пошкодження. Так, для виробництва склопакетів використовується досить міцне скло — але при точкових ударах на ньому практично гарантовано з’являються тріщини.

Зверніть увагу! Для захисту від механічних пошкоджень склопакети комплектують товщим (6 або 8 мм замість 4 мм), загартованим або ламінованим склом. Також більшою механічною міцністю відрізняється триплекс — таку конструкцію з кількох шарів скла практично неможливо розбити.

Але, крім механічних пошкоджень, склопакет може тріскатись і з інших причин:

Зверніть увагу! Є кілька факторів, що можуть посилити проблему. По-перше, ризик появи тріщин зростає при неправильному встановленні склопакетів в раму або стулку (перекіс, неправильне використання прокладок). По-друге, іноді майстри не повністю затягують кріпильні анкери в глухих конструкціях, і виступаюча частина металевого анкера при деформації призводить до появи тріщини.

Ремонт або заміна?

На жаль, відремонтувати склопакет, що тріснув, не вийде. Навіть заклеївши тріщину в склі, ситуацію не виправити — всередину вже потрапило вологе повітря, а інертний газ (якщо він був всередині камери) випарувався. Можна заклеїти тріщину скотчем, але це — тимчасовий захід, що дозволить знизити тепловтрати, поки ви чекаєте майстра для заміни склопакета.

Тому єдиний вихід при появі тріщини — це заміна. Якщо випадок буде визнано гарантійним (тобто тріщина з’явилася в результаті неправильного монтажу або виробничого браку), та термін гарантії ще не сплив, то компанія має замінити склопакет безкоштовно. Це, до речі, ще один аргумент на користь замовлення металопластикових вікон у компаній, що піклуються про свою репутацію — вони доволі педантично ставляться до дотримання гарантійних зобов’язань.

Зверніть увагу! Гарантійні зобов’язання прописані в договорі. І його варто вивчити максимально уважно.

Якщо ж склопакет тріснув з вашої вини, або гарантійний термін сплив, то міняти його доведеться за ваш рахунок. У цьому випадку варто подумати про те, чи не варто вибрати склопакет з більшими показниками енергоефективності:

Процедура заміни склопакета досить проста і займає зазвичай не більше півгодини:

Після цього, якщо справа стосується стулки, майстер виконує регулювання фурнітури, тому що за рахунок зміщення центру мас стулка може частково деформуватися.

Чи можна замінити одне скло?

Іноді з метою економії власники склопакета з тріщиною просять не замінювати його повністю, а виконати заміну тільки одного скла. Це недоцільно, і ось чому:

Як запобігти появі тріщин?

Крім захисту склопакета від ударів, можна вжити й інших заходів, що знижують ризик появи тріщин:

Якщо ж тріщина все-таки з’явилася — варто зв’язатися з компанією, що виробляла і виконувала монтаж вікна (телефон зазвичай вказано в договорі). Майстер прибуде на місце, вивчить пошкодження і на підставі отриманих даних буде приймати рішення, чи є тріщина гарантійним випадком.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».