Вікна WDS

Пліснява на укосах: причини виникнення та способи профілактики

Досить часто після заміни старих дерев’яних вікон пластиковими конструкціями власники відзначають появу на укосах характерних темних плям. Це розростаються колонії пліснявих грибків.

У чому ж причина їх появи і як можна впоратися з виниклою проблемою — розповімо в статті.

Чому на укосах з’являється пліснява?

Плісняві грибки розвиваються зі спор, які потрапляють в сприятливе середовище. Як правило, спори спочатку закріплюються на пористих поверхнях (бетон, штукатурка, гіпсокартон), але з часом ознаки розростання плісняви ​​можуть стати помітними і на гладкому пластику — рамах, стулках або оформленні укосів.

Причин для формування сприятливих умов, в яких пліснява буде активно розвиватися, декілька:

При цьому для розвитку цвілі потрібні два фактори:

Встановлення герметичних металопластикових вікон призводить до того, що рівень вологості і температура повітря в приміщенні підвищуються. В результаті там, де волога накопичується (під укосами, в місцях примикання конструкції до віконного отвору) створюються сприятливі умови для розвитку плісняви. Досить кількох десятків спор — і популяція грибка стрімко розмножується та збільшує свою площу, проникаючи все глибше, а з часом виходячи на поверхню укосів.

У будь-якому випадку, пориста поверхня в теплі, яка постійно знаходиться у вологому стані — це субстрат, на якому пліснява з’явиться майже з гарантією. І найчастіше такі поверхні знаходяться по периметру вікна.

Як не допустити появи плісняви на укосах

Ігнорувати появу плям плісняви на укосах не можна:

Боротьба з пліснявою: ефективні способи

Якщо пліснява все-таки з’явилася, то до усунення причин її розвитку способами, описаними вище, потрібно знищити сам грибок. Тут оптимальним буде поступовий підхід:

Корисна порада. Після очищення всі оброблені поверхні ретельно просушують будівельним або принаймні звичайним феном.

Важливо мати на увазі, що всі заходи, перераховані в цьому розділі, будуть ефективними лише протягом певного часу. Тому, щоб позбутися плісняви на укосах раз і назавжди, потрібно нормалізувати мікроклімат в приміщенні, контролювати рівень вологості і виконати монтаж конструкцій відповідно до вимог ДСТУ.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».