Вікна WDS

Металопластикові вікна та двері з фрамугою: коли варто замовити саме їх

Іноді висота віконного або дверного отвору виявляється занадто великою. В цьому випадку до конструкції додають ще один елемент — так звану фрамугу. Фрамужні стулки використовувалися ще в традиційних дерев’яних вікнах, але в сучасних металопластикових конструкціях вони стали більш зручними та функціональними.

Про те, якими можуть бути фрамуги, і де вони встановлюються, розповімо в нашій статті.

Різновиди фрамуг

Фрамуга — це верхня частина віконної або дверної конструкції, відокремлена від основної частини горизонтальним імпостом, або ж така частина, що має окрему раму. Найчастіше зустрічаються прямокутні фрамуги, але в цілому їхня форма відповідає формі отвору — вони можуть бути навіть арочним, трапецієподібними або трикутними.

Особливості фрамужного відкривання

Незважаючи на невеликі габарити конструкції, у фрамужних стулок є своя специфіка. На відміну від звичайної стулки, у фрамуг петлі встановлюються не на одній з бічних сторін, а знизу або вгорі. Тому і стулка відкривається тільки в одному положенні — відкидному.

Для реалізації такого відкривання використовується особливий елемент фурнітури — фрамужні ножиці. Ножиці є важелем, що  управляється за допомогою ручки і фіксує відкриту стулку фрамуги під певним кутом, не даючи їй розкритися  під власною вагою.

Практично завжди фрамужні стулки монтують у верхній частині віконної конструкції. Це забезпечує оптимальний розподіл повітря при вентиляції, але ускладнює відкривання/закривання стулки. До ручки, закріпленої на великій висоті, дістатися досить складно — доводиться використовувати допоміжні засоби.

Щоб уникнути цього, в багатьох системах фурнітури є можливість виносу ручки на іншу поверхню. Встановлення спеціального механізму дозволяє керувати стулкою, що розташована на висоті, «у віддаленому режимі». На жаль, у більшості таких (безперечно, дуже зручних) механізмів є один недолік — висока ціна.

Конструкції з фрамугами: переваги рішення

Де ж встановлення  фрамуги буде виправданим?

Зверніть увагу! Іноді фрамуги ставлять в нижній частині вікна, залишаючи верхню частину глухою. Це рішення часто реалізується у лікарнях: так і провітрювати приміщення можна регулярно, і ризик, що хтось випаде з вікна, відкривши велику стулку, значно зменшується.

Фрамуга — це досить простий елемент, що може бути дуже корисним і з точки зору дизайну, і з позиції розширення функціоналу вікна. При цьому проектувати фрамугу повинен фахівець, що враховує всі нюанси. А для її бездоганної роботи потрібні якісна фурнітура та дотримання всіх правил при встановленні.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних та дверних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».