Вікна WDS

Коли варто міняти ущільнювач в пластикових вікнах

Питання щодо доцільності заміни ущільнювача в металопластикових вікнах багато хто вважає дискусійним. Можна зустріти полярні думки — від необхідності міняти ущільнювач кожні 4-5 років до принципової відмови від заміни.

Насправді рішення про заміну потрібно приймати в кожному випадку окремо, враховуючи і матеріал, з якого виготовлено ущільнювач, і стан самого контуру.

Термін придатності ущільнювачів

Для виготовлення ущільнювачів використовуються матеріали, що здатні зберігати еластичність в широкому діапазоні температур. Орієнтовний термін служби ущільнювача залежить в першу чергу від того, з якого матеріалу його зроблено.

Приблизні значення для різних матеріалів:

Варто мати на увазі, що наведені цифри вказують на термін збереження матеріалами міцності і еластичності в ідеальних умовах. На практиці висока ймовірність, що так довго ущільнювач не прослужить. Скорочення терміну експлуатації зазвичай пов’язане з тривалим перебуванням в стисненому стані, механічними пошкодженнями і перепадами температур.

Заміна ущільнювача в пластикових вікнах: ознаки, що вказують на вихід з ладу

Як бачите, завчасно дізнатися, чи потрібно міняти ущільнювач металопластикового вікна, не вийде. Для прийняття рішення потрібно уважно стежити за прямими і непрямими ознаками виходу ущільнювального контуру з ладу.

Очевидні ознаки того, що експлуатувати ущільнювач не можна:

Про те, що ущільнювач пора міняти, можуть свідчити і непрямі ознаки:

Частково ці проблеми можна усунути регулюванням фурнітури. Але якщо регулювання не допомагає, то справа, швидше за все, в тому, що ущільнювач або пошкоджений, або втратив свою еластичність.

Прийняти рішення про заміну ущільнювача можна і самостійно. Якщо ознаки виходу з ладу очевидні (тріщини, надриви, втрата еластичності), то заміна є неминучою. Якщо ж спостерігаються тільки непрямі ознаки — варто звернутися до фахівця з ремонту і  регулювання конструкцій. Зазвичай в ході діагностики майстер визначає, чи можна усунути продування іншими способами або ж дійсно ущільнювач «відслужив своє» і його краще замінити.

Як уникнути передчасної заміни

Ціна заміни ущільнювача на вікні невисока, та й часу ця процедура займає небагато. І все ж більшість матеріалів, які використовуються для виробництва ущільнюючих контурів, розраховані на досить тривалий термін служби. Тому бажано вживати заходів щодо їхнього збереження — тим більше, що ці операції виконати досить легко:

Дотримання цих простих рекомендацій дозволить вам подовжити термін служби ущільнювача, уникнути передчасної заміни, а головне — забезпечить герметичне притискання стулки до рами (обов’язкова умова енергоефективності та гарної шумоізоляції).

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».