Вікна WDS

Яке вікно можна вважати енергоефективним?

Питання про те, яке вікно вважається енергоефективним, є дискусійним. Базовий захист від втрат тепла забезпечує будь-яка конструкція. Але при цьому рівень енергоефективності у різних вікнах буде кардинально відрізнятися.

Економія (точніше, раціональне використання) енергоносіїв — це тренд останніх десятиліть не тільки в Україні, а й в усьому світі. При цьому у наших співвітчизників для підвищення енергоефективності є цілком відчутний матеріальний стимул у вигляді зростаючих тарифів на комунальні послуги.

Вікна — одне з основних джерел втрат теплової енергії у приміщеннях. Щоб мінімізувати ці втрати, а значить, отримати можливість для економії на енергоносіях при тому ж рівні комфорту, потрібно, щоб встановлені вікна були енергоефективним, тобто через них втрачалося якомога менше тепла. За рахунок чого енергозберігаючі вікна зберігають тепло, а також як обрати енергозберігаюче вікно — розповімо в нашій статті.

Профільна система та фурнітура

Перший «бар’єр» на шляху тепла з приміщення на вулицю — це пластиковий профіль вікна. Обираючи енергозберігаюче вікно, зверніть увагу на характеристики профільної системи. Чим ширшим буде профіль, і чим більше буде у ньому ізольованих повітряних камер, тим краще він впорається зі збереженням комфортного мікроклімату.

Важливо! Фурнітура має бути не тільки правильно підібраною, але і правильно відрегульованою. Ось чому періодично варто звертатися до віконних компаній для регулювання та змащення встановлених вікон.

Додаткову камеру в з’єднанні стулки і рами утворює середній контур ущільнення. Цей ущільнювач розміщений між зовнішнім і внутрішнім ущільнювачем і слугує для кращої герметизації вікна. Система WDS 8S оснащена середнім контуром ущільнення і вважається найбільш енергоефективною серед профілів WDS.

Енергозберігаючий склопакет

Склопакет — частина віконної конструкції, що займає найбільшу площу (до 85%). Опору теплопередачі звичайних склопакетів явно недостатньо для того, щоб надійно захистити житлове приміщення від втрат тепла. Вимоги до ефективності енергозбереження залежать від того, де розташоване приміщення: для 1-ї кліматичної зони мінімальний показник опору теплопередачі вікна дорівнює 0,75 м² °С/Вт, а для 2-ї — 0,6 м² °С/Вт. Досягти таких показників можна тільки за рахунок використання різних рішень в конструкції склопакета:

Таким чином, найбільшу енергоефективність вікна забезпечить двокамерний склопакет, камери якого будуть заповнені аргоном. У конструкцію склопакета потрібно додати одне або два енергозберігаючих скла: так велика частина теплової енергії буде відбиватись всередину приміщення.

Конструкцію склопакета можна описати формулою (їх ви можете побачити в кошторисах та проектній документації). Ось приклад формули з розшифровкою значень:

4i-16Ar-4-16Ar-4i, де

Як перевірити енергозберігаючий склопакет

Перевірити, чи є склопакет дійсно енергозберігаючим, можна кількома способами:

Ну, а найкращий спосіб — замовляти енергозберігаючі склопакети у компаній з перевіреною репутацією. В цьому випадку ймовірність того, що скло в склопакеті буде без напилення, зводиться до нуля. Цей метод, до речі, відмінно працює для перевірки наявності аргону в камерах (бо перевірити, чи є там аргон, без газоаналізатора неможливо).

Монтаж енергозберігаючих вікон відповідно до вимог ДСТУ

Ще одне джерело тепловтрат — це зона примикання вікна до віконного отвору. Її герметизація виконується при монтажі, і досить часто майстри, що встановлюють вікно з енергозберігаючим склопакетом, обмежуються заповненням зазору монтажною піною. Але щоб монтажний шов виконував свої функції на 100%, його необхідно формувати відповідно до вимог ДСТУ:

Подібний монтаж зазвичай, коштує дорожче стандартного, бо передбачає використання спеціальних ізолюючих матеріалів. Але цей спосіб монтажу регламентований державними стандартами, і не дарма. Так зазор між енергозберігаючим вікном і краєм віконного отвору не буде пропускати тепло, а паропроникне зовнішнє оформлення забезпечить вільний вихід водяної пари і знизить ризик утворення конденсату в теплоізоляційному шарі.

Енергоефективні вікна: плюси та мінуси

Енергозберігаючі пластикові вікна мають ряд переваг. Це в першу чергу:

Єдиний недолік — ціна. Але за рахунок згаданої економії вікно з двокамерним енергозберігаючим склопакетом, заповненим аргоном, окупиться набагато швидше за стандартну конструкцію.

Сучасне вікно, що встановлюється в житловій, громадській чи комерційній будівлі, має бути енергоефективним. І забезпечити цю енергоефективність може тільки комплексний підхід до підбору комплектації вікна (профіль, енергозберігаючий склопакет з аргоном, фурнітура) та до встановлення конструкції.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних та дверних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».