Вікна WDS

Дренажні отвори в ПВХ-вікнах — навіщо вони потрібні

Низька теплопровідність металопластикового вікна — одна з ключових переваг таких конструкцій. Однак при потраплянні вологи всередину профілю теплопровідність може значно зростати, і конструкція починає активніше пропускати тепло або навіть повністю промерзає. Щоб уникнути цього, виробники формують в профілі дренажні отвори, призначені для відведення вологи.

Волога у металопластиковому вікні

На зовнішніх поверхнях металопластикового вікна можна побачити невеликі наскрізні отвори. Наявність цих отворів в профілі може здивувати — адже вони порушують герметичність камер, а значить, знижують опір теплопередачі!

Насправді ці отвори просто необхідні, оскільки виконують дуже важливу функцію — відводять вологу зсередини профілю. Рідина може накопичуватися в профілі з кількох причин:

У зворотному напрямку волога не переміщується — тож вся рідина, що проникає всередину, залишається всередині. Це призводить до цілого ряду наслідків:

Зверніть увагу! Відомі випадки, коли через замерзання вологи профіль деформувався настільки, що ставав причиною некоректної роботи фурнітури або появи тріщин на склопакеті.

Дренажна система: принцип роботи

Щоб уникнути накопичення вологи всередині профілю, конструкцію оснащують дренажною системою:

Працює система дуже просто. Вся волога, що проникає до конструкції, поступово стікає вниз. Через дренажні отвори вона виходить за межі вікна — це запобігає накопиченню рідини (а також всім неприємним наслідкам).

Догляд за дренажними отворами вікна

Дренажна система вікна зберігає ефективність тільки за умови належного догляду. Пази, через які рідина виходить назовні, можуть засмічуватися. Основні причини засмічення — пил, шерсть домашніх тварин, частинки піску й штукатурки, що змиваються водою зі стін будівлі.

Якщо не стежити за чистотою дренажних отворів у вікні, то рано чи пізно вся система перестане працювати. Наслідки накопичення вологи ми описали вище, тому мінімум двічі на рік варто виконувати прочищення дренажних отворів.

Робиться це просто:

Сама процедура займає не більше 5-10 хвилин. При цьому не варто нехтувати регулярним чищенням: так ви зможете підтримувати дренажну систему в робочому стані і позбавите себе від неприємних сюрпризів на кшталт промерзання вікна або утворення крижаних корків з наступною деформацією профілю.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».