Вікна WDS

Догляд за вікнами взимку

Зима, тим більше холодна, або така, що супроводжується частими перепадами температур — справжнє випробування для металопластикових вікон. Навіть якщо конструкції були встановлені недавно або кілька років тому, їх варто підготувати до холодного сезону. Якщо ж мова йде про вікна, які були встановлені досить давно, підготовка не просто бажана — вона стає обов’язковою.

При цьому всі підготовчі процедури не будуть занадто складними. Для догляду за вікнами варто обирати не надто холодний день — за відсутності явних дефектів можна привести до ладу всі конструкції в квартирі менше ніж за годину. Перелік робіт, які треба буде виконати, ми опишемо нижче.

Очищення профілю

Перед початком холодного сезону варто очистити профіль і видалити забруднення з дренажних отворів:

Для підготовки профілю до зимового сезону цього цілком достатньо. Під час сильних снігопадів можна періодично відкривати вікно і змітати сніг з водовідливної планки — так він не буде заважати огляду, а при таненні вода не потрапить в приміщення.

Порада. Восени варто зняти москітні сітки, промити їх, просушити і поставити на зберігання. По-перше, вони взимку не потрібні, по-друге — будуть заважати очищенню відливу від снігу. Нарешті, саме полотно москітної сітки при перепадах температур, налипанні снігу або обмерзанні буде розтягуватися, що призведе до зниження ефективності захисту від комах.

Чистка і змащення фурнітури

Наступне завдання при підготовці до морозів — догляд за фурнітурою. На сильному холоді фурнітурні механізми працюють під підвищеним навантаженням, тому ризик їхнього виходу з ладу зростає. Щоб уникнути цього:

Важливо! Для змащення віконної фурнітури потрібно використовувати спеціалізовані засоби. Нанесення неякісного мастила може тільки погіршити ситуацію: на морозі воно загусне, і замість полегшення руху механізму ускладнить його. Прикладання сили для відкривання вікна або встановлення стулки на провітрювання може спровокувати серйозну поломку.

Змащення ущільнювача

Ще один елемент, який вимагає підвищеної уваги, — це ущільнювач. Його основне завдання — забезпечення герметичності в області притискання. За низьких температур, а тим більше на сильному морозі еластичність більшості ущільнювачів знижується, тому герметичність може бути порушена, що призведе до продування і тепловтрат. Крім того, на морозі матеріал ущільнювача стає ламким — звідси високий ризик утворення тріщин.

Вихід один — обробити ущільнювач перед початком холодного сезону:

Як і у випадку з мастилом для фурнітури, потрібно прискіпливо підходити до вибору засобу. Не можна використовувати мастила з розчинниками або абразивними частинками, а також матеріали, які погано переносять низькі температури. Кращий вибір — спеціальний засіб для ущільнювачів з наборів по догляду за вікнами.

Виконання всіх цих операцій не потребує багато часу, а ефект буде помітним: вікна навіть у сильний мороз легко відкриватимуться для провітрювання і щільно закриватимуться, не пропускаючи холодне повітря. А найекстремальніші температури не завдадуть шкоди конструкціям.

Дізнайтесь більше про всі переваги віконних систем WDS 8SWDS 7SWDS 6SWDS 5S. Для замовлення вікон WDS у вашому місті радимо звертатись у брендові салони, представлені в розділі «Де купити». Щоб ознайомитись з іншими матеріалами, переходьте у розділ «Всі статті».