Вікна WDS

Умови програми «Теплі кредити» 2021

Хто і за яких умов може отримати компенсацію від держави за встановлення енергоефективних вікон

У 2014 році офіційно розпочалася програма «Теплі кредити», спрямована на допомогу громадянам України у підвищенні енергоефективності своїх будинків та квартир. Починаючи з 2014 року уряд щорічно виділяв кошти для кредитування населення, до того ж частина грошей, витрачених на закупівлю енергоефективних рішень (енергозберігаючих вікон, матеріалів для фасадної теплоізоляції, твердопаливних котлів), компенсувалася за рахунок державного бюджету.

В останні роки питання продовження програми традиційно розглядалося з певною затримкою — через брак коштів. Але, незважаючи на збиток, завданий економіці карантинними заходами при боротьби з пандемією, у березні 2021 року Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України анонсувало продовження програми «Теплі кредити» на 2021.

Що ж таке програма «Теплі кредити»

Державну програму «Теплі кредити» було запущено для того, щоб мінімізувати споживання традиційних енергоносіїв при обігріві приміщень. Для цього щорічно виділялися кошти, які дозволяли громадянам України:

В рамках програми «Теплі кредити» споживач (у 2021 році це може бути ТІЛЬКИ фізична особа, кошти на кредитування ОСББ / ЖБК у бюджеті не передбачені) оформляє цільовий кредит у одному з банків-партнерів програми. Кошти, отримані за кредитом, спрямовуються на закупівлю матеріалів для модернізації будівлі, а потім частину з цих коштів держава компенсує банку. Таким чином, споживачеві доводиться гасити не всю суму, а тільки її залишок.

Частка суми, яку держава компенсує в рамках програми «Теплі кредити», може бути різною:

Сума, компенсована державою в рамках програми «Теплі кредити» не може перевищувати 14 тис. грн на  одну кредиту угоду

Зверніть увагу! Компенсацію на скління в 2021 р можна отримати тільки при заміні вікон у приватних будинках.

Як взяти участь?

Для приватної особи участь у програмі «Теплі кредити» максимально спрощено — особливо у випадку з замовленням енергоефективних віконних конструкцій. Зазвичай віконні компанії тісно співпрацюють з банками, що надають кредити на модернізацію житла, тому слід лише скористатися пропозицією однієї з таких фірм. Всі ризики в цьому випадку пов’язані виключно з платоспроможністю — як і у випадку з іншими кредитами.

Зверніть увагу! В рамках програми «Теплі кредити» видаються цільові позики. Тобто цільове використання необхідно підтверджувати, надаючи банкам чеки та акти виконаних робіт. Тільки за умови підтвердження цільових витрат можлива компенсація частини кредиту державними коштами.

Процес участі в програмі передбачає наступні кроки:

Після того як кредит буде схвалено, замовник купує енергоефективні конструкції, проводить їх монтаж і надає банку документи, що підтверджують цільову витрату кредитних коштів — чеки та акти виконаних робіт. За відповідності всіх документів вимогам програми кредитування держава протягом 2 місяців (в середньому) компенсує банку обумовлену суму, яка витрачається на погашення тіла кредиту. Залишок позики замовник виплачує у звичайному режимі.

Як і було зазначено раніше, віконні компанії систематично працюють з програмою «Теплі кредити». Тому велика частка таких компаній охоче надає можливість замовити енергозберігаючі пластикові вікна в кредит — і допомагає з оформленням документів.

Які банки надають «Теплі кредити» у 2021 році

Перелік банків, що працюють з «теплими кредитами» у поточному році, також скоротився. Тепер у програмі беруть участь лише Укргазбанк та Ощадбанк (Приватбанк та Укрексімбанк можуть приєднатися до програми пізніше, але ймовірність цього невисока, оскільки ПриватБанк спочатку працював тільки з ОСББ, виключеними з програми у 2021).

Умови кредитування цих банків відрізняються:

Зверніть увагу! Відсоткові ставки та інші умови кредитування є попередніми і носять ознайомчий характер. При укладанні договору їх потрібно актуалізувати у представника банку.

Укргазбанк

Ощадбанк:

Інші обов’язкові платежі:

Для надання кредиту у всіх банках, які працюють з приватними особами, потрібно надати:

Якщо фінансові умови не дозволяють замовити енергоефективні вікна для вашого приватного будинку відразу, ви можете скористатися програмою «Теплі кредити». Незважаючи на ряд обмежень, які були введені у 2021 році, це все ще доволі ефективне рішення, яке надає можливість зменшити тепловтрати житла і при цьому знизити навантаження на сімейний бюджет.