Вікна WDS

Умови програми «Теплі кредити» 2020

Хто і за яких умов може отримати компенсацію від держави за встановлення енергоефективних вікон

Програма «Теплі кредити» офіційно стартувала в 2014 році і була спрямована на допомогу громадянам України в підвищенні енергоефективності своїх будинків і квартир. Починаючи з 2014 року уряд щорічно виділяв кошти для кредитування населення, причому частина грошей, витрачених на закупівлю енергоефективних рішень (енергозберігаючих вікон, матеріалів для фасадної теплоізоляції, твердопаливних котлів), компенсувалася за рахунок державного бюджету.

У 2020 році програму було продовжена — про її умови ми розповімо нижче.

Що являє собою програма

Державна програма «Теплі кредити» була запущена для того, щоб мінімізувати споживання традиційних енергоносіїв при обігріві приміщень. Для цього щорічно виділялися кошти, які дозволяли громадянам України:

В рамках програми «Теплі кредити» споживач (фізична особа або ОСББ) оформлює цільовий кредит в одному з банків-партнерів програми. Кошти, отримані за кредитом, спрямовуються на закупівлю матеріалів для модернізації будівлі, а потім частину з цих коштів держава компенсує банку. Таким чином, споживачеві доводиться виплачувати не всю суму, а тільки її залишок.

Частка суми, яку держава компенсує в рамках програми «Теплі кредити», може бути різною:

Крім того, при купівлі твердопаливного котла держава може компенсувати 20% суми (35% — для тих, хто отримує субсидії).

Суми, виділені на кредитування в 2020

Щоб уникнути диспропорції у витрачанні грошей, практикується цільове виділення коштів для програми «Теплі кредити». На 2020 рік заявлені такі суми:

Всі ці кошти призначено для закупівлі матеріалів і обладнання для теплоізоляції, а також світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючими склопакетами.

На закупівлю опалювальних котлів, які не передбачають використання газу, виділено порівняно небагато — 7,7 млн ​​грн.

Як взяти участь?

Для приватної особи участь в програмі «Теплі кредити» максимально спрощена — особливо у випадку з замовленням енергоефективних віконних конструкцій. Зазвичай віконні компанії тісно співпрацюють з банками, які надають кредити на модернізацію житла, тому достатньо скористатися пропозицією однієї з таких фірм. Всі ризики в цьому випадку пов’язані виключно з платоспроможністю — як і у випадку з іншими кредитами.

У випадку з ОСББ ситуація дещо ускладнюється. Рішення про участь у програмі «Теплі кредити» повинні прийняти не менше 2/3 мешканців багатоквартирного будинку, які є власниками житла. Після цього розробляється проєкт енергоефективного скління (це варто довірити фахівцям віконної компанії), на підставі якого складається кошторис. Кошторис разом із заявкою подається до одного з банків-учасників програми і після схвалення вноситься перший платіж по кредиту.

Зверніть увагу! В рамках програми «Теплі кредити» видаються цільові позики. Це означає, що цільове витрачання грошей потрібно підтверджувати, надаючи банкам чеки та акти виконаних робіт. Тільки за умови підтвердження цільового витрачання можлива компенсація частини кредиту державними коштами.

Які банки видають «Теплі Кредити» в 2020 році

У програмі беруть участь ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк і Ощадбанк. Умови кредитування цих банків відрізняються:

ПриватБанк

Зверніть увагу! ПриватБанк не працює з приватними особами та кредитує тільки ОСББ. Пакет документів для надання кредиту включає протоколи зборів власників житла й кошторис на роботи з модернізації багатоквартирного будинку.

Укргазбанк

Укрексімбанк

Ощадбанк

Інші обов’язкові платежі:

Для отримання кредиту в усіх банках, що працюють з приватними особами, потрібно надати:

Зверніть увагу! Процентні ставки та інші умови кредитування є попередніми й носять інформаційний характер. При укладанні договору їх потрібно уточнити у представника банку.

Якщо фінансові умови не дозволяють замовити енергоефективні вікна відразу, ви можете скористатися програмою «Теплі кредити». Це дає можливість зменшити тепловтрати житла і при цьому знизити навантаження на сімейний бюджет.