Вікна WDS

Штульпові вікна і двері: коли краще замовляти саме їх

Дерев’яні двостулкові вікна, які ставилися в будинках старого зразка, закривалися так, що одна стулка частково заходила на іншу. Це було досить зручно, тому що при відкриванні обох стулок ми отримували єдиний широкий отвір без перетинок.

Для металопластикових вікон стандартною стала інша конструкція: обидві стулки при закриванні фіксувалися на вертикальній стійці — імпості. Так забезпечувалося надійне закривання, але при цьому імпост ділив відкритий отвір надвоє. Цей варіант подобався не всім, тому в більшості профільних систем з’явилася можливість робити вікна і двері з так званою штульповою конструкцією.

Принцип роботи штульпової конструкції

Штульповою називають двостулкову конструкцію, в якій немає поперечної вертикальної стійки — імпоста:

Саме фурнітура та забезпечує унікальний функціонал штульпового вікна.

Фурнітура для штульпових вікон і дверей

Основна складність при виробництві штульпової конструкції — забезпечити надійну фіксацію стулок у закритому положенні в місці їх контакту. Для цього використовуються спеціальні системи, які можуть працювати за різними принципами:

У порівнянні зі стандартними комплектами фурнітури штульпові комплекси коштують дещо дорожче. При цьому вони практично не поступаються звичайним механізмам ні за зручністю, ні по зламостійкості. Крім того, при правильному регулюванні фурнітури забезпечується хороша тепло- і звукоізоляція за рахунок підвищеної герметичності в місці змикання стулок.

При замовленні штульпового вікна зважайте на те, що штульп може встановлюватися як на ліву, так і на праву стулку (відповідно, зміниться конфігурація фурнітури і тип відкривання — ліве або праве). Також більшість виробників фурнітури дозволяють робити одну з штульпових стулок поворотно-відкидною: її зручно використовувати для провітрювання приміщення.

Коли встановлення штульпових конструкцій буде виправданим?

Основна перевага штульпової конструкції — відсутність вертикальної перетинки. Це дозволяє виробляти вікна та двері з широкими отворами, які перекриваються двома стулками:

Штульпове відкривання також застосовується при виготовленні двостулкових конструкцій невеликої ширини (інакше імпост «з’їсть» значну частину світлового прорізу), а ще — при виробництві нестандартних (трикутних трапецієподібних, арочних) вікон.

Що варто врахувати, перш ніж замовляти штульпове вікно?

Замовляючи штульповое вікно, слід пам’ятати, що воно може відкриватися повністю. В цьому випадку ви отримаєте максимальний огляд – але не будете захищені від проникнення комах. Тому для такої конструкції оптимальним вибором буде виготовлення москітної сітки, що перекриває відразу обидві стулки. Навіть коли ви відкриєте тільки одну стулку, сітка буде закривати весь отвір — і комахи не потраплять в приміщення.

Штульпові вікна і двері, виготовлені з якісного профілю і укомплектовані надійною фурнітурою, дуже зручні у використанні. Якщо можливість відкриття максимально широкого отвору без перетинок для вас актуальна — обирайте саме цей варіант!